Arjan Konincks | Kwaliteit van leven 

Kwaliteit van leven doorgeven en impact maken

Voor Arjan Konincks en zijn vrouw Jolanda is ondernemen bijdragen.  Impact maken door ondernemerschap is de rode lijn in alles wat Arjan doet. Die gedachte droeg in 2022 bij aan zijn besluit om zijn Anytime Fitness clubs om te bouwen en COMMIT Health Clubs op te starten naast de andere ondernemingen van Arjan en Jolanda. Niet een sportschool, maar een exclusieve health club waar iedereen echt fysiek en mentaal wordt begeleid en uitgedaagd om duurzaam te transformeren naar een fit en vitaal leven. Arjan deelt zijn missie om impact te maken op de relatie die de maatschappij heeft met gezondheid. 

Over nog maar een paar dagen start COMMIT Health Clubs met de uitrol van het meest innovatieve trainingsconcept in de fitnessbranche, E-GYM. Met de intelligente krachttoestellen van E-GYM wordt een nieuwe stap gezet op het gebied van meten en resultaatgericht trainen. Iets waar Arjan volledig achter staat. ”Ik kan niet wachten tot onze huidige en nieuwe leden kennis maken met dit concept. Het past helemaal in onze missie om Nederland duurzaam gezond te maken. Voor iedereen, ongeacht of je al veel aan beweging doet of nog helemaal niet, wilt afvallen of meer spierkracht wilt ontwikkelen. Bij COMMIT timmeren we hard aan de weg om mensen, die zich vaak niet eens bewust zijn van hun ongezonde gedrag, fysiek en mentaal te begeleiden naar resultaat.”  

COMMIT staat natuurlijk voor commitment: wanneer je echt commitment hebt op je gezondheid en dat besluit hebt genomen, garandeert hij resultaat. Dat is waar Arjan zich hard voor maakt, altijd en in alles wat hij onderneemt. “We zijn met COMMIT een jonge onderneming, net uit de startup-fase eigenlijk. Onze twee vestigingen in Utrecht lopen goed, leden weten ons goed te vinden en begin 2024 opent onze derde vestiging. Dat is een echt uniek project! We openen onze COMMIT Health Club in een prachtige, gerestaureerde kerk compleet met biecht(kleed)hokjes en altaar. In die inspirerende omgeving aan je fysieke en mentale gezondheid werken met gelijkgestemden wordt een cadeau aan jezelf.” 

In 2016 startte Jolanda een vestiging van Anytime Fitness in een eigen pand op de Händelstraat in Utrecht naast hun eigen Albert Heijn ondernemingen in Koudekerk aan den Rijn en Utrecht. Op dat moment leefde Arjan zoals hij zelf omschrijft een ‘bourgondische’ leefstijl waarbij aandacht en tijd voor beweging en gezondheid vaak onderschoven werden aan zijn werkzaamheden voor zijn ondernemingen en overige (bestuurlijke) activiteiten. “Toen we begonnen met Anytime Fitness tikte ik bijna 110 kilo aan op de weegschaal. Dat was natuurlijk niet representatief voor een ondernemer in fitness. De omschakeling die volgde kwam vanuit “ik ben nu een fitness ondernemer, dan kan ik er niet zo uit zien”. Ik transformeerde door wie ik opeens was. Binnen Anytime Fitness “probeerden” we leden ook te helpen, maar er was voor voldoende ondersteuning op persoonlijk niveau geen budget en geen goede aanpak beschikbaar. Het bleef vooral bij het geven van advies.  

In 2019 kwam ik in contact met SLL en heb ik zelf mogen ervaren wat echte coaching met je kan doen.  
Uit die combinatie is eigenlijk het concept voor COMMIT Health Clubs uit geboren. Ik miste de voldoening om echt impact te kunnen maken op het leven van mensen. Duurzame verandering teweeg te kunnen brengen. Hoe vaak beginnen mensen aan een dieet, sporten of beweging en vervallen ze toch weer terug in oude patronen? En waarom is dat? Voor mij is dat omdat ze niet voldoende commitment hebben om een doel te bereiken en vol te houden. Ze krijgen een advies maar er wordt niet gesproken over wie je nu eigenlijk bent en of je bereid bent om te doen wat nodig is. De tijd te nemen om stil te staan bij waar je nu staat in je leven en waar je naartoe zou willen. Vaak weten mensen wel wat ze zouden willen, maar zoeken ze nog naar de handvaten die kunnen helpen om dat te behalen en vooral om dat vol te houden. Als ik zie waar ik zelf nu sta in mijn leven als ondernemer, partner en vader ben ik hartstikke trots en blij. Dat gevoel gun ik ieder ander en wil ik ook uitdragen in alles wat ik doe.” 

“Je kan veel voor anderen doen zonder zelf kwaliteit van leven in te leveren. Sterker nog: het draagt eraan bij.

Arjan Konincks


 

Commitment in de breedste zin van het woord 

Samen Nederland gezond maken is Arjans missie. Een uitdaging die niet voor iedereen weggelegd is, maar waar Arjan in zijn ondernemingen al vroeg mee is begonnen. Als tiener werkte Arjan als vakkenvuller in de Albert Heijn. Op die leeftijd wist hij het al zeker: hij zou ooit zelf een Albert Heijn runnen. Met een enorme dosis drive én commitment werd hij eigenaar van twee Albert Heijn vestigingen. Hij was als franchisenemer de eerste die zijn supermarkt tot twaalf uur ’s nachts openhield. “Het was een te groot succes”, zegt hij grinnikend. “Buiten moest het verkeer geregeld worden, zo druk was het. We moesten er van de gemeente mee stoppen.”   

Ook opende hij in Utrecht een nieuw duurzaam restaurantconcept, LEFT. Het idee van LEFT is simpel: onverkochte producten uit zijn Albert Heijns en overtollige voorraad van telers en producenten uit de buurt worden gebruikt om gerechten van hoge kwaliteit mee te creëren. Het doel van Jolanda en Arjan is om een impact te maken op hun directe omgeving en daarmee ook op de maatschappij. “Verspilling verminderen is een trend en daar hebben we natuurlijk bewust op ingespeeld. Tegelijkertijd moeten we iets veranderen, willen we dat onze kinderen nog op een mooie aardbol kunnen rondlopen. Veel mensen zien dat in. Maar ze willen daar geen kwaliteit van leven voor inleveren. Als je de wereld verder kan helpen terwijl je consumenten geeft wat ze willen en daar ook nog een gezond rendement uit creëert, dan heb je iets schaalbaars te pakken.” 
 
En juist schaalbaar en duurzaam impact maken is precies wat Arjan nu ook doet zijn COMMIT Health Clubs. Ook bij deze clubs zijn er voorwaarden: COMMIT werkt namelijk uitsluitend met leden die echt bereid zijn in zichzelf te investeren. Durven keuzes te maken, actie te ondernemen en feedback te internaliseren. Oftewel: commitment te tonen. “Als ik hoor van leden wat voor transformatie ze ondergaan hebben door onze begeleiding; hoe fit en vitaal ze nu in het leven staan, dan denk ik ‘ja hier doen we het voor’. Dan weet ik dat ze betere partners voor hun geliefden zijn geworden, een voorbeeld voor hun kinderen, eigenaarschap nemen voor hun keuzes in werk, relaties en gezondheid. Daar heb ik natuurlijk vanuit Straight Line Leadership op verder gebouwd. Die sterke basis als nieuw vertrekpunt gebruiken voor de rest van je leven.  

Download de eerste vijf hoofdstukken van Straight-Line Leadership

Kennis maken met de basis van Straight-Line Leadership? Download dan de eerste vijf hoofdstukken van het boek.

Onzichtbare plannen 

Naast Arjans ondernemende drive en commitment, waren het namelijk de andere ondernemers in het Mentorship lidmaatschap van Straight-Line Leadership die Arjan groter lieten denken. Arjan: “Eerder had ik gewoon mijn eigen ding gedaan. Nu denk ik bij alles: hoe kan ik meer impact maken? Ik word enorm uitgedaagd door deze groep. Ik wil het liefst altijd overal de beste in zijn. Tijdens de Outdoor Training met de andere leden ervoer ik dat ik hier niet de sterkste ben. Er zijn leiders die verder zijn, van wie ik kan leren. Ik krijg stevige feedback en daardoor kan ik groeien. Als ik feedback krijg van mijn medewerkers, houden ze zich toch een beetje in.” Hij ziet nu dat hij in zijn eerste jaren onderschatte wat het betekent om ondernemer te zijn. “Of het nu de gemeente is, huurders of je medewerkers: je moet iedereen op één lijn krijgen. Ik wil vaak te snel gaan en deel mijn plan onvoldoende. Dat maakte ik in de praktijk mee toen ik tijdens de training feedback kreeg van een ander lid. ‘Er was totaal geen plan!’, kreeg ik te horen. Dat was er wel, maar alleen in mijn hoofd. Dat konden zij niet zien. Terwijl ik, als ik het wel zou delen, mensen veel beter meekrijg in mijn verhaal.” Die inzichten maken Arjans relatie met de andere ondernemers zo waardevol. 

Kwaliteit van leven 

Arjan wil zijn medewerkers helpen om ook verder te kijken. “Ik ga met elk teamlid samenzitten en dan stellen we een plan op. We kijken goed naar waar ze nu staan en dan vraag ik wat hun punt B is. Vanuit daar wordt bepaald hoe ze daar gaan komen. Regelmatig is daar een opleiding voor nodig. Die betalen wij graag. Of ze nu uiteindelijk bij ons blijven of niet, ik haal er voldoening uit om mensen te helpen groeien waar ik dat kan. Je kan veel voor anderen doen zonder zelf kwaliteit van leven in te leveren. Sterker nog: het draagt eraan bij. 

Benieuwd naar het boek Straight-Line Leadership? Download de eerste vijf hoofdstukken gratis.