Davey Vreugdenhil tilde niet alleen Equaflor Carnations naar nieuwe hoogtes, maar transformeerde ook zijn eigen leven. Hij behaalde zijn omzetdoel eerder dan verwacht en zette cruciale toekomstplannen in gang. En dit alles terwijl hij relaxter werd en thuis meer aanwezig was. “Ik leef in het moment, in plaats van steeds uitgecheckt te zijn.”
Als je ooit bloemen in de supermarkt hebt gekocht, is de kans groot dat je
Davey Vreugdenhils anjers kent. Equaflor Carnations importeert tros- en standaardanjers uit Turijke, Spanje en Marokko. Ze verkopen de bloemen aan bedrijven die ze klaarmaken voor de retail. Je kunt de anjers vinden in supermarkten door heel Europa, verwerkt in boeketten of als aparte bosjes.
Daveys vader Kees Vreugdenhil richtte het bedrijf op in 1991. Davey en zijn broer Dean hielpen al sinds hun twaalfde mee in de zaak, gevestigd in het Zuid-Hollandse Honselersdijk. In 2022 werd Davey aandeelhouder. “Mijn vader was toen druk met een nieuw project”, vertelt hij. “Hij vroeg mij om de anjerbusiness te runnen. Ik zei: natuurlijk, dat is wat ik altijd al wilde doen. Vanuit daar ging ik aan de slag om iets moois op te bouwen.”
Onnodige kopzorgen
Toen Davey aan het roer kwam, groeide de omzet ieder jaar. In het begin langzaam, maar vanaf 2021 schoot de lijn scherp omhoog. Daveys doel voor 2024 was tien miljoen euro omzet, een target dat hij in oktober al behaalde. Dit terwijl het jaar aanvankelijk op een tegenvaller leek uit te draaien. Davey: “In januari liep de zaak niet zoals ik wilde. Daardoor bleven gedachten in mijn hoofd rondmalen en ging ik niet over tot actie. Ik kon alleen maar denken: het loopt niet, we gaan failliet, wat moeten we nu?”
In die periode kwam Davey in contact met Straight-Line Leadership. “In het begin dacht ik dat ik hun hulp niet nodig had”, zegt hij. “Maar na een tijdje besefte ik dat er toch een paar dingen waren die ik niet alleen kon aanpakken. Ik maakte me bijvoorbeeld veel zorgen om geld, ook al stonden we er financieel beter voor dan ooit. Ik wilde me mentaal ontwikkelen en meer rust ervaren.”
Toekomstvisie
Die ontwikkeling was niet alleen belangrijk voor Davey, maar ook voor de toekomst van Equaflor Carnations. Toen hij zich aansloot bij Straight-Line Leadership, begon hij na te denken over de richting waarin het bedrijf zou gaan als hij niets zou veranderen. Toen kwam hij tot een belangrijk inzicht.
Davey legt uit: “Equaflor Carnations is voor 51 procent in handen van andere aandeelhouders. Mijn vader en ik hebben samen 49 procent in handen. Dat is al jaren zo en komt door de manier waarop het bedrijf ooit startte. De andere aandeelhouders regelen de financiële afhandeling en wij runnen de zaak. Ze voegen dus niks toe aan de omzet of andere bedrijfsresultaten. Ik heb grote plannen, maar om mijn toekomstvisie te realiseren, moet ik honderd procent van de aandelen verwerven. Daarvoor ben ik nu in onderhandeling. In die gesprekken is rust en focus erg belangrijk.”
De meeste mensen reageren gelijk, vooral als emoties hoog oplopen. Dat deed ik eerst ook.
Davey Vreugdenhil
Straaljager
Toen Davey zijn plan bekend maakte, wilden de overige aandeelhouders pas over drie jaar verder praten. Inmiddels zijn ze bereid de aandelen dit jaar al te verkopen. Davey: “Toen ik zei dat ik alle aandelen over wilde nemen, viel dat rauw op hun dak. Dat begrijp ik, maar uiteindelijk zijn mijn vader en ik het bedrijf. Zonder ons heeft Equaflor Carnations weinig waarde en ik denk dat ze dat uiteindelijk ook inzagen. Ik zei: we willen niet samen doorgaan. De enige manier waarop Equaflor Carnations verder kan, is als ze hun aandelen verkopen. Toen ik dat zei, gingen er natuurlijk ook allerlei verhalen rond in mijn hoofd, maar ik had het gesprek goed voorbereid. Ik wil het bedrijf laten groeien en was eerlijk over waarom dit de enige manier was.”
Om die gesprekken in goede banen te leiden, leerde Davey vanuit rust te communiceren. “Straight-Line Leadership hielp me die gesprekken goed te voeren”, zegt Davey. “Eerder reageerde ik heel snel en ging ik mee in allerlei randzaken. Iemand noemde me ooit een straaljager. Ik denk, praat en handel snel. Nu volg ik de vier-seconden-regel: voordat ik reageer, denk ik eerst een paar tellen rustig na.”
Die aanpak helpt hem om bij het onderwerp te blijven en wél tot resultaat te komen. Davey licht toe: “De meeste mensen reageren gelijk, vooral als emoties hoog oplopen. Dat deed ik eerst ook. Daardoor kun je feiten en meningen verwarren, terwijl het in zulke gesprekken juist belangrijk is om te focussen op de feiten. Het kost me wel moeite om dat vol te houden. Gisteren had ik een gesprek met mijn broertje waarbij het niet lukte. Ik moet die rust blijven creëren.”
Liefdevolle vader
Davey is blij met de focus en rust op zakelijk vlak, maar de grootste transformatie heeft voor hem thuis plaatsgevonden. “Ik had een erg kort lontje en viel snel uit tegen mijn vrouw en zoontje. Als ik thuis was, had ik ook weinig aandacht voor hen. Ik was meer met mijn mobiel bezig of mijn mail aan het verversen. Ik dacht: wat als er een bestelling binnenkomt? Dan moet ik gelijk reageren.”
Ook thuis leerde Davey rustig te blijven en zich te focussen op wat echt belangrijk is. “Ik wil een liefdevolle vader zijn die altijd klaarstaat voor zijn gezin. Waarschijnlijk kan ik daar nog in groeien, maar ik ben al veel veranderd. We waren laatst een weekend weg met mijn ouders en mijn moeder zei: ‘Je bent echt een andere Davey.’ Als ik met mijn zoontje in de speeltuin ben, zit ik niet meer op een bankje naar mijn telefoon te kijken. Al wil hij twintig keer van de glijbaan; ik ga mee. Over dertig jaar wens ik dat ik terug kan naar dit moment.”
Perfectie loslaten
De ondernemer merkt overal in zijn leven positieve veranderingen. Hij besefte dat hij niet 24/7 klaar hoefde te staan voor klanten en verminderde drastisch zijn schermtijd, waardoor hij zich relaxter voelt. Ook fysiek is er veel veranderd, legt hij uit. “Ik pakte mijn voeding aan en verbeterde mijn conditie, waardoor ik kilo’s afviel. Waar ik vroeger afhaakte na een slechte dag, ga ik nu door met mijn plan. Ik wilde altijd alles perfect doen en als dat niet lukte, stopte ik. Nu corrigeer ik mezelf en pak ik gewoon door. Ik ga dus niet meer voor perfectie, maar correctie.”
Davey richt zich op de zaken waar hij wel invloed op heeft, in plaats van altijd de controle willen houden. In zijn bedrijf werkt dat net zo, legt hij uit: “Voorheen zocht ik altijd naar zekerheid, maar als ondernemer heb ik die nooit helemaal. Er zijn altijd risico’s en sommige dingen, zoals wat de andere aandeelhouders beslissen, heb ik niet in de hand. Dat heb ik losgelaten, want ik weet dat ik daar toch niks meer aan kan doen. Ik moet nu afwachten. Waar ik wél invloed op heb, is hoe het bedrijf draait.”