Jesse Marynen | De kracht van communicatie

De toekomst is digitaal en print is op zijn retour. Zo gaat het verhaal al jaren, maar niet als het aan Jesse Marynen ligt. De eigenaar van de Mechelse drukkerij Buroform is het levende bewijs dat je ook in een krimpende markt kunt groeien. Dat succes dankt Jesse aan een radicale verandering in de manier waarop hij communiceert.

“Onze markt gaat jaar na jaar achteruit”, begint Jesse Marynen. De coronapandemie versnelde dit proces en ook daarna merkte Jesse dat bedrijven verdwenen en de vraag naar print steeds verder afnam. Tegelijkertijd stegen de kosten: de papierprijzen verdubbelden in 2022 en dit jaar verdrievoudigde de verzendkosten voor drukwerk in België. “Terwijl je alles gratis kunt verspreiden via digitale kanalen”, zegt hij. “Daardoor wordt drukwerk steeds meer gezien als een kost in plaats van een investering.”

Jesse besefte in 2019 al dat hij een andere koers moest varen. In de daaropvolgende jaren transformeerde hij Buroform van een traditionele drukkerij naar een specialist in hoogwaardig drukwerk. Ook omarmde Jesse de digitalisering door online platformen te creëren waarmee hij het bestel-, opslag- en verzendproces voor grote merken uit handen nam.

Hoewel het bedrijf meer verlies leed dan ooit tevoren, investeerde Jesse fors in de toekomst van Buroform. “Ik herinner me nog goed dat ik op mijn verjaardag, midden in de coronacrisis, een bestelbon tekende voor een investeringspakket van 2,2 miljoen euro.”

Ik begon intentioneel naar anderen te luisteren en met ze te spreken. Daardoor behaalde ik zakelijk mooie resultaten, maar ik kreeg ook vertrouwen in mezelf.

Jesse Marynen

Angstzweet
Buroform vond zichzelf opnieuw uit en werd weer winstgevend, maar Jesse ging er zelf bijna aan onderdoor. Hij probeerde het bedrijf te laten groeien, maar zonder succes. Bovendien was zijn vader, die het bedrijf ooit oprichtte, nog steeds de officiële eigenaar. Jesse was al jaren met zijn vader in gesprek om de aandelen over te nemen. “Ik had zo veel onrust in mijn hoofd die ik geen plek kon geven”, vertelt hij. “Ik dacht: waarom zijn mensen om mij heen zo succesvol en krijg ik maar niet voor elkaar wat ik wil bereiken?”

Op de zestigste verjaardag van zijn moeder bereikte Jesse’s stress een hoogtepunt. Hij en zijn familie waren een weekend naar Barcelona gevlogen om dit te vieren. “Ik zat toen midden in drie overnames en werkte lange dagen”, vertelt Jesse. “Ik herinner me nog precies hoe ik plotseling overvallen werd door angst, begon te zweten en weg wilde. Het avondeten heb ik niet eens meer gehaald.”

Transformatie
Toch slaagde Jesse er in 2022 in om het bedrijf van zijn vader over te nemen en de winst aanzienlijk te verhogen. In zijn eerste jaar als eigenaar draaide hij 5 miljoen euro omzet en in augustus 2024 stond de teller op 8,4 miljoen – geen gemakkelijke prestatie in de wereld van print. Dit gebeurde niet van de een op de andere dag, maar was het resultaat van anderhalf jaar waarin Jesse zichzelf als leider ontwikkelde en vooral zijn manier van communiceren veranderde.

“Ik ontdekte de kracht van taal”, legt Jesse uit. “Ik begon intentioneel naar anderen te luisteren en met ze te spreken. Daardoor behaalde ik zakelijk mooie resultaten, maar ik kreeg ook vertrouwen in mezelf. Ik besef nu dat, wat er ook gebeurt, ik perfect in staat ben om mijn bedrijf weer succesvol te maken. Dat geeft mij enorm veel rust in het ondernemerschap.”

Zakenpartner in plaats van zoon
Jesse ontwikkelde deze communicatievaardigheden dankzij Straight-Line Leadership. In 2022 sloot hij zich aan bij de organisatie en door de doelgerichte leiderschapstraining die hij daar kreeg, wist hij zijn vader uiteindelijk te overtuigen het bedrijf over te dragen. “Het probleem was dat ik in de overnamegesprekken kwam opdagen als zoon”, stelt Jesse. “Onbewust zag ik het niet als een zakelijk deal, want het was mijn vader. Ik moest in zijn wereld komen; in de zakelijke wereld.”

Jesse zette zijn emoties aan de kant en ging niet meer van tafel zonder concrete afspraken. Jesse: “Vroeger namen emoties de overhand en zaten we uren te praten zonder beslissingen te nemen. Om wél tot afspraken te komen, moest ik me op de feiten focussen en oprecht nieuwsgierig zijn naar mijn vaders perspectief. Ik stelde vragen die ik eerder nooit gesteld zou hebben en ontdekte wat er bij hem speelde. Voorheen probeerde ik alleen maar mijn eigen manier door te drukken.”

Later dat jaar zette Jesse’s vader een handtekening onder het overnamecontract. “Ik krijg nog steeds kippenvel als ik eraan denk”, zegt hij. “Het was belangrijk voor de resultaten van het bedrijf, maar het redde ook de relatie tussen mij en mijn vader. Als dit niet was gebeurd, had ik zowel Buroform als hem vaarwelgezegd.”

Conversaties bleken cruciaal
Nadat hij de zaak in handen kreeg, kon de groei echt beginnen. Ook dat bereikte Jesse middels zijn taalgebruik en communicatie. “Voorheen moest alles gaan zoals ik dat wilde. Ik was erg direct en wist totaal niet hoe ik iets moest overbrengen. De oplossing daarvoor zocht ik buiten mezelf. Ik wilde een raad van bestuur instellen of een andere goede ondernemer aan boord krijgen die me kon helpen. Uiteindelijk realiseerde ik me dat de oplossing in mezelf zat.”

Waar Jesse eerst nauwelijks met zijn team sprak, is hij nu meer dan de helft van de tijd in gesprek met medewerkers. “Ik dacht dat het niet nodig was”, vertelt de ondernemer. “Ik zei interne meetings te pas en onpas af, omdat ik het tijdverspilling vond. Maar in gesprek zijn met mijn team bleek cruciaal te zijn.”

Hij ging niet alleen meer communiceren, maar ook op een andere manier: “Ik nam mijn team mee in mijn verhaal. Net zoals bij mijn vader, luisterde ik eerst goed om te begrijpen wat er bij hen speelde. Vervolgens nam ik ze mee in onze doelen en liet ik ze cijfers zien en welke impact die maakten op het bedrijf. Vervolgens bekeken we samen hoe we die cijfers konden verbeteren. Op die manier is bijvoorbeeld ons papierverbruik met 8 procent verminderd.”

Plezier in het ondernemen
Jesse’s aanpak zette een groei in gang die Buroform niet eerder had gezien. “Mensen nemen nu hun verantwoordelijkheid. Dat komt doordat ik ze loslaat en die verantwoordelijkheid ook toevertrouw. Natuurlijk geef ik feedback als er iets beter kan, maar waar ik eerder erg hard en direct was, heb ik nu geleerd deze op een manier te geven die aansluit bij de persoon en zijn belevingswereld.”

De angst die hij tijdens het weekend in Barcelona voelde is niet meer teruggekomen. “Ik heb weer plezier in het ondernemen. De Jesse die ik eerst was, zat na tegenslagen in zak en as. Nu zie ik het gewoon als een situatie waar ik mee te dealen heb. De grootste verandering die ik doormaakte, is dat ik nu in alle omstandigheden weet dat ik er zelf iets aan kan doen. Ik zie altijd mogelijkheden.”