Johan Mostert | Vanuit rust en ruimte resultaat creëren  

Als ondernemer is het essentieel om kalm te blijven, vooral in een branche die zo onvoorspelbaar is als de agrarische sector. Johan Mostert groeide de afgelopen jaren uit tot een ondernemer die het hoofd in alle omstandigheden koel houdt. “Ik heb meer mentale rust gevonden, waardoor mijn bedrijf sneller groeit dan ooit.” 

Johan Mostert is eigenaar van Mostert & van de Weg, een handels- en transportbedrijf in de agrarische sector. Johan nam het familiebedrijf gevestigd in Nijkerkerveen in 2010 over van zijn vader. Tegenwoordig is hij ook mede-eigenaar van drie andere ondernemingen, gericht op de opslag en verwerking van voedingsmiddelen, machinehandel, en loonwerk voor de veehouderij. “Toen ik Mostert & van de Weg overnam, wilde ik graag meer de breedte in”, legt Johan uit. “Mijn doel was om risico’s te spreiden en mijn klanten tegelijk een totaalpakket te bieden. Daarom keek ik naar spreiding binnen de agrarische sector.” 

Johan bouwde een solide organisatie die op meerdere takken kan leunen, maar zijn uitdagingen werden daardoor niet kleiner. “Op het gebied van meststoffen hebben we met strikte regelgeving te maken”, zegt Johan. “En die verandert ook nog regelmatig, waardoor het moeilijker wordt om onze producten af te zetten. Ook maakt de verwachte krimp in de meststoffenhandel het uitdagend om onze klantenkring te behouden en uit te breiden.”  

Een man van actie 
Op jonge leeftijd was Johan al een doener, een man van actie. Op zijn zestiende ging hij van school om bij zijn vader in het bedrijf te werken. Toen hij achttien was, nam hij een lokale houtvezelhandel over, die hij een paar jaar later weer verkocht. Toen keerde hij terug naar het familiebedrijf. “In het begin zat ik op de vrachtwagen”, vertelt Johan. “Dat vond ik mooi werk, en nu eigenlijk nog steeds. Toen ik later het bedrijf overnam, dacht ik wel: jee, wat komt er veel bij kijken. Ik had van tevoren niet bedacht dat de agrarische sector zo onvoorspelbaar kon zijn. Ik had nooit een opleiding gedaan en begon gewoon. Zo pakte ik alles aan.” 

 
Johan leerde vooral door te doen, maar in 2022 besefte hij dat hij meer uit zichzelf wilde halen. Op dat moment stapte Johan in een lidmaatschap van Straight-Line Leadership, wat een perfecte match bleek met zijn praktische, no-nonsense ondernemersstijl. “Het is geen zweverig gedoe”, aldus Johan. “Ze staan met beide benen op de grond en het gaat niet alleen om de theorie. Het belangrijkste is de praktische invulling van die kennis.”  

De verhalen in mijn hoofd hadden de overhand genomen.

Johan Mostert

Reageren met rust en focus 
Johan merkt sindsdien dat hij meer energie heeft en effectiever omgaat met stressvolle situaties. Hoewel zijn dagen niet minder vol zijn, ervaart hij wel meer mentale rust. “Alles wordt gewoon gemakkelijker, waardoor ik energie overhoud en meer gedaan krijg”, licht hij toe. “Ik sport vier keer in de week, ook als ik drukke weken heb. Vroeger had ik na het werk de puf niet om van de bank te komen. En als er iets met mijn bedrijf aan de hand is, kan ik daar met rust en focus op reageren.”  

Een recent voorbeeld was eind 2023, toen hij een opslagloods bouwde met plek voor 6000 pallets. Johans plan was om de ruimte niet alleen te verhuren, maar een totaalpakket te bieden, inclusief logistiek en handeling. Een half jaar later werd de loods opgeleverd en stonden de nieuwe medewerkers klaar. Het enige probleem: de vraag was verdwenen. In plaats van een tekort aan opslag, was er een overschot. Johan benaderde meerdere bedrijven, maar zonder succes.  

Geen slapeloze nachten 
Vroeger was hij waarschijnlijk van zijn plan afgeweken. “De verhalen in mijn hoofd hadden dan de overhand genomen”, zegt Johan. “Ik zou er wakker van liggen en uiteindelijk misschien zelfs van plan veranderen. Ik kreeg namelijk elke week wel aanbiedingen om het pand in zijn geheel te verhuren, dus zonder dat totaalpakket. Toen ik ineens geen klanten had, werd het heel verleidelijk om daar ja op te zeggen.” 

De ondernemer liet zich niet leiden door emoties en keek simpelweg naar de feiten. Johan: “Ik stelde mezelf de vraag: wat was hier nou echt aan de hand? Ik had geen klanten. Oké, zou mijn bedrijf omvallen als dit een half jaar zo bleef? Nee. Ik bleef dus rustig en ondernam de acties die nodig waren om mijn doel te bereiken. Uiteindelijk kwam ik via een lokaal makelaarskantoor tóch met een geschikte klant in contact, waarmee ik een deal sloot voor de komende vijf jaar. En ik heb er geen nacht minder om geslapen.”  

‘Ik heb geleerd mijn emoties er niet meer bij te betrekken en naar de feiten te kijken.’

Johan Mostert

Sneller tot de kern 
Johan gaat bewuster met mensen om, zowel met zijn zakelijke partners als zijn medewerkers. “Eerder deed ik veel op de automatische piloot”, vertelt hij. “Ik was altijd al goed voor mijn mensen, maar ik heb me ontwikkeld tot iemand die écht luistert en meer geduld heeft als er iets aan de hand is. Als een medewerker bijvoorbeeld een fout maakt, vlieg ik er niet meteen bovenop met allerlei oordelen, maar ga ik eerst luisteren. Wat is er aan de hand, hoe komt dat en wat zit erachter? Dat werkt vele malen effectiever.”   

De ondernemer merkt dat hij problemen nu sneller oplost. Omdat hij tot de kern komt, maar ook omdat hij niets meer uitstelt. Johan: “Ik schoof moeilijke zaken nog weleens voor me uit. In mijn hoofd bouwde ik er een heel verhaal omheen en zag er als een berg tegenop. Ik heb geleerd mijn emoties er niet meer bij te betrekken en naar de feiten te kijken. Wat is de situatie? Wat moet ik doen om dit op te lossen? En dat pak ik nu direct aan.”  

Deze ontwikkeling heeft niet alleen een positieve impact op zijn mentale staat, maar ook op zijn financiële resultaten: “Mijn winst nam in twee jaar tijd met 45 procent toe, in een sector die toch niet de makkelijkste is. Dat komt allemaal door de mentale rust en ruimte die ik heb gevonden.”