Na bijna dertig jaar aan het roer van Remie FJA, besefte Richard Timmers dat het tijd was voor een ingrijpende verandering. Om zichzelf en zijn bedrijf een krachtige toekomst te geven, moest er een frisse wind waaien. Ondanks tegenslagen en partners die niet mee wilden in zijn visie, slaagde Richard erin zijn plan te realiseren. “Ik heb mijn strijdlust teruggevonden.”
Richard Timmers wist in 2020 dat hij geen moment meer te verliezen had. “Ik was me altijd al bewust van de waarde van tijd”, aldus Richard. “Maar toen ik zestig werd, werd dat besef nog sterker. Als ik nog iets wilde presteren, kon ik geen minuut verloren laten gaan.” Hij runde op dat moment Remie FJA, een fiscaal en juridisch adviesbureau en administratiekantoor. Richards plan was om de twee takken van Remie FJA te scheiden en er aparte ondernemingen van te maken. Eén bloeiend adviesbureau en één solide administratiekantoor, elk met nieuwe eigenaren die de bedrijven jarenlang vooruit zouden kunnen brengen.
Richard: “Voor de toekomst van Remie FJA moest ik ervoor zorgen dat beide bedrijfstakken overgenomen werden. Maar met meerdere aandeelhouders die al jaren betrokken waren en geen plannen hadden om te vertrekken, zou dat nog een uitdaging worden.”
Ik transformeerde van een vechter in een klager.
Richard Timmers
Negatieve spiraal
Om zijn doelen te bereiken, moest Richard eerst persoonlijk aan de slag. “Ik ben van nature nuchter, maar rond 2020 was ik die nuchterheid kwijt”, vertelt hij. “Zakelijk en privé zat ik muurvast. Ik kreeg met een paar grote tegenslagen te maken, waardoor ik mijn strijdlust kwijt was. Ik transformeerde van een vechter in een klager.”
Naast zijn hoofdbedrijf had Richard deelnemingen in twee andere bedrijven: een varkenshouderij en een fruitteeltbedrijf. Bij beide had hij te maken met compagnons die hun eigen plan trokken, met grote financiële en persoonlijke gevolgen. In diezelfde periode overleden allebei Richards ouders.
De ondernemer zat vast in een negatieve spiraal, die niet alleen zijn mentale toestand beïnvloedde, maar ook de relatie met zijn vrouw Jacqueline onder druk zette. “Wanneer hij thuiskwam, klaagde hij een uur lang over alles wat er misging”, zegt Jacqueline. “Hij was constant met werk bezig, ook thuis. Ik voelde me niet gewaardeerd, eenzaam en kreeg al het negatieve van Richard over me heen. Op een gegeven moment stond ik zelfs met de hond klaar om te vertrekken.”
Ondergeschikt aan het resultaat
Zowel zakelijk als privé was het van levensbelang dat Richard zijn focus en drive terugkreeg. Hij begon met een paar moeilijk beslissingen te nemen. Richard licht toe: “Ik nam mijn verliezen, ook al had ik al veel verliezen geleden.” Toen hij later in het jaar lid werd van Straight-Line Leadership, zette hij een volgende cruciale stap vooruit.
Om zijn doelen te bereiken, moest Richard eerst twee nieuwe eigenaren aan het roer van zijn administratiekantoor krijgen, dat in 2022 zelfstandig verder zou gaan onder de naam AEC. Met de hulp van Straight-Line Leadership ontwikkelde Richard zich tot een leider die de gesprekken rondom dat traject doelgericht aanging. De sleutel daarin bleek zijn communicatie. “Vroeger stelde ik moeilijke gesprekken uit”, zegt Richard. “Daardoor werd het probleem alsmaar groter en schoot ik uiteindelijk uit mijn slof. Dan kreeg ik geen conversatie, maar een ruzie. Ik leerde eerder te praten en vriendelijk te blijven. Ik haalde de emotie eraf, want ik besefte dat kwaad worden me niks bracht. Met minder emoties kon ik bovendien de werkelijkheid beter zien; ik keek met een neutralere blik naar mensen en situaties. Daardoor werd ik me bewust van wie mensen écht waren en welke keuzes ik te maken had.”
Richard hield het resultaat dat hij wilde bereiken steeds voor ogen. Hij legt uit: “Ik maakte mezelf ondergeschikt aan het resultaat. Eerder vond ik het belangrijk om gelijk te hebben, maar toen dacht ik: laat anderen maar het gevoel hebben dat ze scoren. Het enige wat telt, is dat ik bereik wat ik wil bereiken. Door alle gesprekken zo in te gaan, wist ik de andere aandeelhouders na verloop van tijd te overtuigen en konden twee gedreven medewerkers AEC overnemen.”
Bestaansrecht
Nu AEC in kannen en kruiken was, kon Richard zich volledig op Remie FJA richten. Om de organisatie een krachtige toekomst te bieden, wilde hij zijn bedrijf laten fuseren met een ander succesvol kantoor. Richard: “Mijn administratiebedrijf had zo’n vijftig medewerkers en dat andere kantoor ook. De gezamenlijke omvang zou een prima basis zijn om de andere tak van sport, het fiscaal-juridische adviesbureau, voldoende adviesopdrachten te geven en daarmee een toekomst en bestaansrecht te bieden. Daarnaast wilde ik dat de eigenaar van het andere advieskantoor het bedrijf overnam. Een goede ondernemer die duidelijke, eerlijke taal sprak. Ik kende hem al jaren en wist dat hij daar perfect voor zou zijn.”
De overige aandeelhouders van Remie FJA waren tegen het plan. Door de jaren heen werden de eigen belangen belangrijker en waren ze geen echt team meer. “Ze wilden het liefst tot hun pensioen doorgaan op de doodlopende weg. Ik wist dat deze verandering nodig was en moest daarin ook mijn verantwoordelijkheid nemen. Daarom startte ik toen voor eigen rekening met het lidmaatschap van Straight-Line Leadership, waarin ik leerde hoe ik het tij kon keren.”
Richard besefte dat hij geen invloed had op het gedrag van de eigenaren. Hij kon alleen zelf veranderen. “Ik observeerde meer en luisterde beter. Als je écht luistert, krijg je enorm veel functionele informatie. Ik wist hoe de vlag erbij hing, wat hun eigen agenda was en hoe ik dus in gesprekken moest komen opdagen.”
Een nieuwe toekomst
Uiteindelijk kreeg Richard ze toch zo ver om het bedrijf aan de beoogde ondernemer te verkopen. Op 22 juli 2024 ondertekende de nieuwe eigenaar het overnamecontract en ging Remie FJA een nieuwe toekomst tegemoet. Tegenwoordig werkt Richard als zzp’er in zijn oude bedrijf. Op de achtergrond is hij nog betrokken, maar de nieuwe ondernemer trekt de kar. “Ik geef hem alle support om het gezicht en de leider van het bedrijf te worden, want dat is nodig voor de toekomst van het bedrijf.”
Ook in Richards huwelijk waait er een frisse wind. “Toen hij me over dat lidmaatschap vertelde, was ik sceptisch”, geeft Jacqueline toe. “Maar al snel besefte ik: hij móét dit gewoon doen. Als we straks met pensioen gaan, wil ik mijn man terug hebben. Gelukkig heeft hij het gedaan, want Richard is nu rustiger, veel minder chagrijnig en geeft mensen ook complimenten als ze iets goed doen. En als hij thuis is, dan is hij ook écht thuis.”